Sneakers and Paws | Bandana’s, blankets & beanies voor de hippe hond

Gastblog door Daniella van Paws in Touch Hondengedragscoach voor gelukkigere dogmoms (&dads) Gedrag veranderen door simpele maar science based tips!

Het jaar 2020 zit er bijna op en.. What a year it has been. 

Met de komst van Corona in België is ons dagelijkse leven volledig overhoop gegooid. Ondernemingen die hun deuren moesten sluiten, thuiswerk dat massaal de norm werd, verplaatsingen die verboden werden en mondmaskers zijn de nieuwe fashion-accessoires. 

Het is een jaar geweest dat voor ons mensen best intens is geweest. Maar hoe zit dat voor onze viervoeters? 

Honden zijn gewoontedieren en hebben nood aan structuur, voorspelbaarheid en een houvast in hun dagen. En toen… was er Corona en de maatregelen die alles omgooien. 

Thuiswerken werd de norm, we waren massaal thuis bij onze honden. De dagelijkse structuur viel grotendeels weg en onze honden waren bijna niet meer alleen thuis. 

Bij zulke plotse en ingrijpende veranderingen in het leven van onze honden liggen gedrags- of aanpassingsproblemen om de hoek te loeren. 

Maar… Toch biedt deze situatie enorm veel kansen. 

Thuiswerk biedt kansen.

Als je momenteel al tegen bepaalde issues aanloopt met je hond geeft het thuiswerken je enorm veel kansen. Zo is dit het uitgelezen moment om aan management te beginnen doen. (www.pawsintouch.be/management)

Je kan je hond de hele dag in de gaten houden dus kan je een dagboekje bijhouden. Zo kan je in kaart brengen waarmee je hond het allemaal moeilijk heeft of zullen patronen je duidelijker worden. Voorbeeld: als je hond op maandag altijd onhandelbaar wordt, is het noodzakelijk om te bekijken wat er in het weekend allemaal heeft plaatsgevonden. Zo kan je achterhalen waarmee je hond het lastig heeft en hierop inspelen. 

Als je hond het lastig heeft met alleen thuis zijn, kan je nu die training stapsgewijs uitvoeren op het tempo en niveau van jouw hond. Je hoeft tussendoor geen oppas te regelen want je bent toch thuis. Dit soort training is niet alleen interessant als je hond voorheen niet zo goed alleen kon blijven maar ook nu om te voorkomen dat je hond het lastig krijgt eens we terug massaal naar het werk of events gaan. Daarnaast er ook meer beweging in huis omdat jij meer thuis bent. Daardoor kan het zijn dat je hond minder rust of slaapt dan wanneer hij alleen thuis zou zijn. 

Zorg er dus voor dat je nu reeds een soort van dagindeling aanhoudt waarbij je hond regelmatig even alleen is (als hij dat aankan!) om dat alleen thuis zijn te onderhouden. Door die dagindeling kan je er ook voor zorgen dat je hem voldoende rust en slaap geeft.

Valkuilen

Daarnaast zijn er ook valkuilen waar we heel alert voor moeten zijn met de huidige situatie. 

Zo valt de structuur grotendeels weg wat ervoor kan zorgen dat je hond onzeker wordt. Het kan ervoor zorgen dat hij niet meer weet wat de bedoeling is, dat hij in de war geraakt en zo kan hij bijvoorbeeld veel meer aandacht komen vragen dan anders, hij kan meer blaffen of minder slapen, hij kan heftiger reageren of opeens beginnen uitvallen aan de lijn enzoverder. 

Misschien heb je gemerkt dat als je het huis eens verlaat, je hond het daarmee ineens veel moeilijker heeft? Of misschien komt je hond je meer storen tijdens het werk? Of begint hij opeens dingen te stelen of begint hij op andere manieren aandacht te zoeken zoals meer blaffen, krabben, dingen vernielen of dergelijke? 

Hier zou een grote valkuil zijn om met commando’s of andere vormen van bezigheidstherapie de hond aan de slag te houden. Want je hond komt jouw aandacht niet zomaar vragen, hij heeft altijd een hele goede reden voor alles wat hij doet! 

Zo kan hij bang zijn, hij kan iets gehoord hebben en niet weten wat hij ermee moet, hij kan pijn hebben, hij kan zich effectief vervelen of… hij kan geleerd hebben dat als hij thuis bent, dat dat in normale omstandigheden betekent dat je met hem zal bezig zijn: go-time! Als dat opeens niet meer zo is kan je hond in de war geraken en nog meer aandacht of sturing komen vragen. Hij kan gefrustreerd worden omdat jij thuis bent en dat opeens niet meer hetzelfde betekent als voor corona.

Ook hier kan een dagindeling voor je hond zorgen voor structuur. Zo geef je je hond een houvast doorheen de dag en weet hij wat te verwachten. Probeer de dag voor je hond in te delen en kondig aan wat er voor je hond zal gebeuren. Bepaal een soort van volgorde in de activiteiten gedurende de dag. 

Voorbeeld: opstaan – wandelen – eten – rusten – spelletje spelen – rusten enz. 

Zo weet hij wat hij kan verwachten, krijgt hij genoeg rust én activiteit waardoor hij makkelijker met de veranderingen kan omgaan.  

Mondmaskers

Een andere factor die bij deze situatie, zowel voor ons en voor onze honden heel nieuw is, zijn de mondmaskers. Tijdens de socialisatieperiode is een van de dingen waarop we onze honden voorbereiden de blootstelling aan allerlei verschillende mensen. Mensen met een hoed, mensen met een baard, mensen met een rolstoel en ga zo maar door. Deze situatie heeft niemand kunnen voorzien en heel veel honden zijn niet voorbereid op “mensen met mondmaskers”. 

Daarnaast baseren honden zich voor een groot deel op onze gelaatsuitdrukking. Ze kunnen, naast mensen, als enige diersoort enorm goed onze emotionele staat aflezen op ons gelaat. Door een mondmasker zien ze meer dan de helft van ons gelaat niet meer en kunnen ze ons nog minder goed “lezen”. Ze zijn dus meer dan de helft van hun informatie kwijt en weten niet goed wat te verwachten bij de situatie. Dit alles bij elkaar zorgt ervoor dat heel wat honden het nu ook moeilijk krijgen op straat. 

Wat kan jij doen? 

Stel dat je hond onzeker wordt van vreemde mensen of honden of er zelfs bang voor is, dan kan hij beginnen blaffen om ze weg te jagen, hij kan beginnen gek doen om zo de spanning uit de situatie te proberen halen, hij kan wegkruipen of zich achter jou verstoppen en ga zo maar door. 

Als allereerste zal je de spanning bij je hond moeten leren herkennen. Een hond laat op heel subtiele manier weten dat hij de situatie te spannend of moeilijk vindt. Dit doet hij door middel van zijn lichaamstaal. 

Hij kan even aarzelen, hij kan blijven stilstaan of gaan zitten, hij kan beginnen “snuffelen” net op het moment dat er iemand langskomt of hem aankijkt en op het moment dat die persoon gepasseerd is is het geurtje opeens niet meer zo interessant.. 😉 , hij kan z’n voorpootje heffen, hij kan in de lucht beginnen snuffelen en ga zo maar door. 

Dit zijn allemaal subtiele tekenen dat je hond de situatie liever vanop een afstand nog even verder onderzoekt. Als je hond het gevoel krijgt dat hij in gevaar is of dat de spanning verder oploopt, dan zal je dit in zijn lichaamstaal ook zien. Hij zal zijn lichaamsgewicht naar voren verplaatsen, hij kan beginnen staren, hij kan z’n haren recht zetten, hij kan beginnen blaffen of grommen, hij kan proberen wegvluchten of zelfs de “clown” uithangen enzoverder. Je kan die spanning (en bijhorende spierspanning) in dat lijfje zien opbouwen. Je hond gaat van een los en ontspannen hondenlijfje naar een gerichte en opgespannen spierblok die in een rechte lijn richting de “bedreiging” gaat. 

Je zal waarschijnlijk al gemerkt hebben dat zodra je hond overgaat naar die staat van “opgespannen spieren en volle focus” dat hij niet meer thuis is in de bovenkamer. Je zou bij wijze van spreken een truckload aan biefstukken kunnen laten leveren, dat merkt hij niet eens meer! 

Door op tijd te herkennen dat je hond het moeilijk heeft en op tijd in te grijpen kan je dit voorkomen en kan je trainen op het tempo en niveau van jouw hond. Het is dan ook een hele goede zaak dat die vreemden, omwille van corona hun afstand (denk eraan: 1,5 meter e mannekes 😉 ) bewaren. Ze komen niet zo dicht bij onze honden die het moeilijk hebben met vreemd contact en zo krijgen ze tijd en ruimte om hiermee te leren omgaan! 

Er zijn veel minder (lees: eigenlijk geen) events wat voor rust zorgt bij onze lieve honden. Ze krijgen nu de kans om te recupereren en op hun tempo kan je dan aan de slag. 

Om een hond te leren om met lastige situaties om te gaan zijn er 3 grote factoren die we steeds moeten in de gaten houden: de intensiteit van het contact, de duurtijd en de afstand tot datgene waar ze bang voor zijn. Dat zal je ook merken door middel van die spanningsopbouw. Op een grote afstand is je hond nog helemaal ontspannen en gaat alles goed. Zodra de persoon (al dan niet met mondmasker) dichterbij komt zie je de spanning toenemen. 

Als we dit toepassen op de nieuwe corona-wereld dan zien we dat de intensiteit van sociaal contact veel lager is. We zien minder volk, er zijn minder events, we ontvangen veel minder tot geen bezoek enz. Dat zorgt ervoor dat als er wel contact is, dit veel minder hard binnenkomt bij je hond, wat een hele goede zaak is. Dit creëert ruimte voor je hond om nieuwe associaties te leren!

De duurtijd is vaak ook veel korter, een vluchtig babbeltje op straat i.p.v. die uitgebreide feesten of events waardoor het voor je hond ook makkelijker wordt om hiermee om te gaan.

En als laatste: de social distancing. Die zorgt ervoor dat de afstand tussen je hond en wat hij spannend of moeilijk vindt, dat sociale contact ook groter is. 

Dit alles biedt jou enorm veel kansen om je hond voor te bereiden op de terugkeer naar het normale leven. Koppel die laagdrempelige contacten aan leuke dingen! Zo leer je je hond een andere manier op met sociaal contact om te gaan. Hij hoeft ze niet weg te blaffen of er zelf naartoe te gaan of ze te lijf gaan, hij kan zelf ook wegwandelen! 

Corona: zegen en vloek

Corona en de huidige omstandigheden zijn zowel een zegen als een vloek. We staan samen met onze honden voor een ongekende situatie en moeten hier zo goed en kwaad als kan zien door te navigeren. Door je hond voor te bereiden op een terugkeer naar het normale leven, routines zoveel mogelijk aan te houden en deze tijd te gebruiken om aan bestaande moeilijkheden te werken of om je hond beter te leren kennen kunnen jullie samen nog veel sterker staan dan voorheen. 

Teamwork makes the dream work and stay safe lieverds!

Daniëlla

PS: Website en info Paws in Touch (ook voor katten trouwens) vind hier.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Gratis verzending bij aankoop vanaf €50 voor België