Sneakers and Paws | Bandana’s, blankets & beanies voor de hippe hond


Wie is Gwen Kuyps? Ze is de oprichtster van de praktijk “Love Therapy for animals”. Van opleiding kinesiste en heeft meer dan 10 jaar ervaring met het behandelen van honden. Daarnaast is ze ook nog eens voedingsexpert, gedragstherapeut, bachbloesemtherapeut, gediplomeerd acupresuur beoefenaar en Trust Technique practioner.

Wist je dat de darmen van je hond een heel groot deel van zijn gezondheid bepalen?

Lees er hier alles over:

Miljarden micro-organismen (vnl. bacteriën, schimmels, virussen) leven in de darm van je viervoeter. Ze zijn zo belangrijk omdat ze voor het grootste deel het immuunsysteem vormen. Gelukkig zijn de meeste van die micro-organismen gezonde bacteriën.

Stel je voor dat je hond wordt gebeten door een teek die besmet is met de ziekte van Lyme. Of dat hij een kippenkarkas, besmet met salmonella, uit een vuilnisbak heeft gestolen. Je kan je best voorstellen wat er gebeurt wanneer je hond deze schadelijke bacteriën binnen krijgt.

Als hij geluk heeft en over een gezonde darmflora beschikt, is hij voldoende beschermd tegen deze schadelijke indringers. Als hij pech heeft en zijn darmflora onvoldoende gezonde bacteriën bevat, kan zijn lichaam de schadelijke bacteriën niet uitschakelen en wordt hij ziek. De toestand waarbij er een disbalans is tussen goede en schadelijke bacteriën in de darm noemen we dysbiose. Aan de basis van een dysbiose liggen meestal een dieet dat arm is aan voedingsstoffen, medicijnen, overvaccinatie en chemische vlooien- en tekenmiddelen, of een combinatie van alles hierboven.

De darm wordt omgeven door een membraan. Als door dysbiose de darmwand beschadigd raakt komen er te grote gaten in de darmwand waardoor toxines, bacteriën en voedingsdeeltjes zoals eiwitten in de bloedbaan terecht komen. Deze conditie noemen we leaky gut ofwel, lekkende darm.

Leaky gut” zorgt voor een kettingreactie in het lichaam van je hond. De lever moet veel harder werken om de toxines uit te kunnen scheiden. Het immuunsysteem probeert de hoeveelheid indringers uit te schakelen maar kan er niet tegen op. Dit kan tot veel vormen van ziekte leiden incl. huidproblemen, allergieën, voedselintoleranties, chronische spijsverteringsproblemen en artritis.

Schrijfster Giulia Enders legt in haar populaire boek over de darmen, ‘De Mooie Voedselmachine’, uit dat ons buikgevoel, ons instinct bepaalt hoe het met ons gaat. ‘Het in je broek doen van angst’, een ‘teleurstelling wegslikken’, een nederlaag eerst even ‘verteren’, iemand kan ons ‘het leven zuur maken’ of we hebben ‘vlinders in onze buik’ zijn slechts enkele voorbeelden. Natuurlijk heeft zij het hier over mensen, maar voor honden is dat net zo. Ook hun darmen bepalen een groot deel van hun welzijn.

De darmen worden ook weleens het tweede brein genoemd en daar is een goede reden voor. De darmen en de hersenen van je hond zijn intiem met elkaar verbonden door de ‘hersen-darm as’.

Wat betekent dit concreet?

Als de gezonde darmbacteriën van je hond in de minderheid zijn, uit zich dat niet alleen in diarree en maagpijn, maar ook in hoe hij zich voelt en zich gedraagt. Wanneer je hond eet, vindt er een uitwisseling aan informatie plaats via de hersen-darm as. Hierdoor zal elke maaltijd het emotionele welbevinden van je hond beïnvloeden. De twee belangrijkste zaken die de darm kunnen schaden zijn VOEDING en MEDICIJNEN.

Wat kan ik doen?

Voed je hond met vers, natuurlijk, ‘levend’ voedsel, aangepast aan zijn individuele behoeften.

Enkele tips

  • Gebruik probiotica via een supplement of geef kefir bij (1/4 kop per 10 kg, te koop in de supermark)
  • Vermijd antibiotica, medicijnen en overvaccinatie. Laat je hond in plaats daarvan titeren
  • Indien je toch antibiotica moet geven, geef dan altijd probiotica bij. Dit doe je best langer dan de duur van de antibioticakuur

Credits: “Your dogs guts controls his health here’s how” door Julia Henriques

Je kan Gwen volgen op haar Instagram account of neem zeker eens een kijkje op haar website!

Laat ons zeker even een berichtje na het lezen van deze blog!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Gratis verzending bij aankoop vanaf €50 voor België